İngilizce Virtual Private Network olarak isimlendirilen kısaca VPN, webde daha güvenli bir şekilde gezinmenizi sağlayan özel ağdır. VPN kullanıcıya gizlilik, erişime engellenen bazı içeriklere ulaşmanızı sağlayan bir sistemdir.
İnternet kullanıcıları iki yöntemle VPN sistemi kullanabilir. Bunlardan ilki bir sunucu (server) kiralayıp kendi VPN ağınızı oluşturmaktır. Bir diğer yöntem, doğrudan hizmet sağlayan bir şirketten VPN almaktır. Sunucu ile VPN kurmak zahmetli ve sunucu yönetim bilgisi gerektirdiği için tavsiye edeceğimiz en iyi VPN yöntemi dışardan satın almaktır.
İnternet kullanıcıları sisteme bağlandıkları zaman ISS tarafından (TTNET, TürkNET, Millenicom gibi) bir IP atanır. IP adresi kolayca değiştirilebilse de, ISS şirketleri hangi kullanıcıya hangi IP adresini tanımladıklarını kaydeder ve bunları uzun yıllar saklar. VPN ile ağa bağlandığınızda ise VPN uygulamanız size kendi sunucularından yeni bir IP adresi tanımlar. Böylece size atanan gerçek IP adresiniz gizlenmiş olur.
VPN neden kullanılır?
Kötü niyetli bilgisayar korsanlarından korunmak için VPN kullanılabilir. Erişime engellenmiş içeriklere ulaşmak için VPN kullanılabilir.
Bazı şirketler konum bilgisini IP üzerinden alır. VPN kullanarak konumunuzu değiştirebilirsiniz. VPN şirketleri bir çok ülkede sunucu barındırabilir. VPN kullanıcıları kullandıkları uygulamayı kullanarak kendilerini farklı bir ülkeden bağlanmış gibi gösterebilir.
VPN sistemiyle başka bir bilgisayara özel ağ ile bağlanabilirsiniz. Bu şekilde veri alış verişi daha güvenli olur.
VPN neden kullanılmaz?
VPN daha hızlı bir internete sahip olmak için kullanılamaz. Var olan internet hızı bu şekilde arttırılamaz.
VPN Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Cihaz sayısı: VPN’i tek bir cihazda kullanmayacakların dikkat etmesi gerekir. VPN uygulamaları bir veya birden fazla cihazla bağlanabilmeyi sağlayabilir. Birden çok cihazla bağlanmak isteyenler mutlaka VPN uygulama sayfasında kaç adet cihaza kadar izin verildiğine bakmalıdır.
Fiyat: VPN almak isteyen kullanıcılar, satın alım gerçekleştirmeden önce alternatif şirketlerin fiyatlarını incelemelidir. Ayrıca satın alacağı uygulamada özel kampanyalar, indirimler olabilir, bunların olup olmadığını incelemelidir. Çoğu VPN uygulaması üç aylık ve daha fazla alımlarda indirim uygulamaktadır. Oyun Pusula olarak tavsiyemiz kullanıcıların öncelikle bir aylık olarak satın alım gerçekleştirmesi, memnun olduktan sonra uzun vadeli satın alım gerçekleştirmesidir.
Kill switch: VPN ile bağlantı kesilince internet bağlantısını da kesen bir özelliktir. Bu özellik sağlamayan uygulamalarda bazı kullanıcılar VPN bağlantısının kesildiğinin farkında olmadan gezinmeye devam ederek gerçek IP adresinin kaydedilmesine neden olabilir.
Ücretsiz VPN hizmeti sunan uygulamalar genellikle daha yavaş bağlantı sağlar.
No-log VPN: VPN uygulamaları ISS şirketleri gibi kullanıcılarına atadığı IP adreslerini kaydedebilir. No-log özelliği sunan VPN uygulamaları kayıt tutmaz. Kullanıcının isim, e-posta, şifre, ödeme bilgilerini kaydetmeyebilir. Bu politikaya no-log denilir. Kullanıcı için büyük bir avantajdır. Ancak bazı VPN uygulamaları no-log uyguladıklarını iddia etseler bile kayıt tutmaktadır.
VPN protokolü: VPN’nin bağlanma şeklidir. Dünya’da şuan en yaygın iki protokol vardır: OpenVPN ve WireGuard. Bazı uygulamalar bunları desteklerken bazıları desteklemez. Bazı VPN uygulamaları sadece kendi programları ile bağlanmanızı izin verir. Program sunmayıp OpenVPN veya WireGuard destekleyen şirketler size konfigürasyon dosyası verir. Bu dosya ile OpenVPN veya WireGuard üzerinden bağlanabilirsiniz. Bu bir avantaj veya dezavantaj değildir.
Destekleme: Her VPN her platformu desteklememektedir. Bu platformlar Windows, Linux, MacOS, Android veya IOS olabilir.
En İyi VPN Uygulamaları
ProtonVPN
Sıkı kullanıcı gizliliği ile bilinen İsviçre merkezli ProtonVPN, en iyi ücretsiz VPN hizmetini sağlamaktadır. Sunucuları gayet hızlıdır. VPN üzerinden TOR ağına erişmek mümkündür. Ücretli ve ücretsiz kullanılabilen ProtonVPN, fiyat açısından makul seviyelerdedir. Yüksek hızlı VPN sağlayabilen VPN Accelerator sunar. Windows, macOS, Linux, Chromebook, Android, Android TV ve iOS/iPadOS platformlarını destekler. P2P desteği vardır. NetShield özelliği ile reklamlar engellenebilir. WireGuard protokolünü kullanır. ProtonVPN, kayıt tutmadığını iddia etmektedir. Dünyadaki en saygın VPN uygulamaları arasında gösterilir.
Mullvad VPN
Mullvad VPN, en az kullanıcı verisi isteyen şirketler arasındadır. İsveç merkezli uygulama, e-posta, telefon numarası ve kişisel bilgilerinizi talep etmez. Yüksek gizlilik vadeder. Neredeyse her platformda kendi uygulamasına sahiptir. Hem WireGuard hem de OpenVPN protokollerini destekler. Fiyat olarak uygun, yüksek hızlı ve şeffaftır. Sunucuları küçük ülkelere dağılmıştır. Ödeme sistemi biraz karışıktır. Mullvad VPN kayıt tutmamaktadır ki zaten bilgi talep etmez. Anonim ödeme yöntemlerine sahiptir.
Mozilla VPN
Mozilla VPN, gizliliği koruyan ve ücretsiz bir interneti savunan politikaya sahiptir. Mozilla tarayıcı programını desteklemek için oluşturulmuştur. Tasarım oldukça sade ve şıktır. İyi bir hıza sahiptir. Sunucu sayısı çok azdır. Mozilla VPN güçlü bir gizlilik politikasına sahip olsa da fiyat olarak oldukça pahalıdır.