Oyun Dünyasında Emülatör

İçeriğimizde oyun dünyasında emülatör terimine yer vermekte, emülatörün ne işe yaradığı hususunda bilgilere değinmekteyiz.

Bilgisayarın veyahut farklı bir cihazın davranışını, işlevlerini taklit etmesini mümkün kılan donanım veya yazılım aracına denilmekte olan emülatör, yazılım veya oyunun tasarlanmış olduğu orijinal platformundan farklı bir platformda çalıştırılmasıdır. Böylece oyunların farklı platformlarda da oynanmasını sağlamaktadır.

Eski oyun konsollarının veyahut işletim sistemlerinin deneyimlerini modern cihazlarda tekrar oluşturabilmek amacıyla kullanıldığına da şahit olduğumuz emülatörler, orijinal donanım ve yazılımın taklit edilmesi ile çalışmaktadır ve elbette orjinali kadar iyi bir performans söz konusu olmayabilir.

Bazı oyunlar zaman içerisinde orijinal platformlarında artık mevcut olmaz ve tabiri caizse kaderine terk edilir. Emülatörler, mevcut olmayan oyunların oynanıp yazılımların kullanılmasına da imkan tanımakta, böylece nostaljik ve klasik deneyimlerin gelecek nesiller için de korumasını mümkün hale getirmektedir.

Emülatörler, deneysel amaçlar için de uygulanabilir. Kullanıcıların farklı sistemlerin iç işleyişini inceleyip yazılım geliştirmesi, aynı zamanda oyunun mekaniklerini analiz etmesini mümkün hale getirmektedir. Fakat emülatörler ile oynarken telif hakkı olan oyunlar ve yazılımların orijinal kopyaları olmadan oynamanın yasal olmadığını ve telif hakkı ihlaline girdiğini bilmek gerekmektedir. Dolayısıyla bu hususta yasal sınırları bilip ona göre hareket etmek gerekir. Aksi taktirde para cezaları ve çeşitli hukuki sorunlar ile karşılaşılabilir.

Genel itibariyle grafik geliştirmeleri ve bunun yanı sıra özelleştirilebilir kontroller gibi fonksiyonlar da sağlayabilen emülatörler, geniş oyun seçenekleri sunabilirler. Mesela farklı konsolun veya platformun oyun kütüphanesine erişimi bile mümkün hale getirebilirler. Mesela bilgisayar platformunda Android veya PlayStation oyunu oynamanızı sağlayabilirler.  Günümüzde PlayStation için özel olarak çıkmış olan oyunların neredeyse tümünü emülatör kullanarak oynayabiliyorsunuz. Emülatör ile oynanabilen bazı oyunlara örnek verecek olursak; Street Fighter II, Super Metroid, Crash Bandicoot, Resident Evil 2, GoldenEye 007 örneklerini verebiliriz.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON İÇERİKLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR